image


Mineralogische straatnamen

Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland. Toch heeft bijna iedere gemeente wel één of meer straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen.

In de grotere steden zijn het vaak namen die aan een aantal straten werden gegeven bij nieuwe verkavelingen. Meestal zijn het dan verwijzingen naar edelstenen. Voorbeelden daarvan vinden we in Antwerpen-Berchem, Brussel-Schaarbeek, Gent, Groningen, Heerhugowaard, Roosendaal, Zoetermeer, … Vaak terugkomende straatnamen zijn dan Diamant-, Saffier-, Smaragd-, Topaas-, … De straatnaam bevat dus een echt mineraal of een variëteitsnaam van een mineraal.

Andere straatnamen hebben een historische oorsprong die verband houdt met de lokale geologische toestand of met de ontginning/verwerking van materialen. Dergelijke straten zijn er zowel in de grotere steden als in de meer landelijke gemeenten. Zo zijn er massaal veel straten die verwijzen naar zand, klei, (k)leem, steenbakkerij, zout (haliet), steenkool, etc.

Veel mineraalnamen verwijzen naar een persoon : een mineraloog, geoloog, scheikundige, natuurkundige, etc die soms geëerd wordt in zijn geboortestad of streek met een eigen straatnaam. Meer hierover bij de mineraalnaamgeversstraten.

Een aparte categorie zijn de schijn-mineralogische straten. Het lijkt dat er een mineraalnaam of geologisch begrip in de straatnaam staat maar eigenlijk verwijst de straatnaam naar iets helemaal anders.

Toppers

In Antwerpen zijn er 55 mineralogische straten (inclusief enkele schijn-straten).
In Nederland strijdt men om de titel ‘Wereldkampioen mineralogische straatnamen’ met liefst 57 straten en fietspaden in Roosendaal ; 32 edelstenen/mineralen/gesteenten + 13 metalenstraten (die niet allemaal als mineraal voorkomen) in Groningen ; 39 straten in Heerhugowaard en 37 mineralogische straten in Zoetermeer.

Meest populaire mineralogische straatnamen in Vlaanderen

Toppers in Vlaanderen bij de mineralogische straten zijn ‘Zandstraat’, ‘Zavelstraat’, ‘Steenovenstraat’, ‘Kleistraat’ en aanverwante combinaties. Echte mineralen vinden we enkel terug in een aantal edelstenen-straten.

Zandstraat118Steenovenstraat36Steenstraat58Diamantstraat13
Zandweg13Steenbakkerijstraat11Keistraat23Zilverstraat9
Lange Zandstraat2Kleistraat28Leistraat11Robijnstraat6
Korte Zandstraat2Kleiputstrstraat8Kiezelweg7Saffierstraat5
Kleiweg4Mergelstraat4Smaragdstraat4
Zavelstraat61Leemstraat26Rotsstraat2Goudstraat3
Zavelputstraat5Leemputten8 Malachietstraat2
Zavelput4Leemputstraat5 Parelstraat2
Zavelweg3Leemweg3
Kleemstraat7
Kleemputstraat3
Gelaagstraat2
Kareelstraat5
Kareelovenstraat2
Klampovenstraat2
Kalkovenstraat5
Kalkoven2

Zandtentoonstelling Minerant 1996De Minerant tentoonstelling in 1996 had als thema ‘Zand’. Raymonde Meylaerts stelde er naast haar collectie zanden ook foto’s tentoon van zandstraatnaamborden uit heel Europa.


image image image